Suomeksi in English

Om författaren

Johanna Parikka Altenstedt signerar böcker i Helsingfors 29 oktober 2010. Platsen är det legendariska hotellet Torni, där många spionmöten hölls under årens lopp. Med på bilden barndomsvännen Sirpa Lehtonen, från Bryssel.

Johanna är född 1963 i Esbo i Finland i en finsktalande familj med rötter i Karelen. Hon har gått på finsktalande skolor i Tapiola / Hagalund och i Åbo / Turku. Efter utbytesstudentåret i Michigan i USA flyttade hon till Sverige och tog fil mag i sociologi vid Lunds universitet och senare fil licentiat i mediepedagogik från Luleå tekniska högskola, d v s avslutad forskarutbildning 2004 med handledare professor Marja Vehviläinen vid Tammerfors universitet.

Under sin yrkesverksamma tid har Johanna varit korrespondent i Sverige för Aamulehti, Iltalehti och Ny Tid under många år, samt skrivit i otaliga finska och svenska tidningar, bland annat Viikkoviesti. Hon har arbetat även på SVT, SR, YLE och som freelancejournalist.

Utöver en journalistisk karriär har Johanna även arbetat som lärare på universitet, pressekreterare på Europaparlamentet och pressansvarig på Länsstyrelsen i Skåne län. De senaste åren har hon arbetat med miljö- och hållbarhetskommunikationskonsult (CSR), skandinavisk kommunikationschef på det finska stålbolaget Ruukki / Rautaruukki OYJ samt strategisk kommunikatör på IKEA of Sweden.

Från och med 2017 driver Johanna Icecream Consulting AB och du kan nå Johanna via johanna@icecream.consulting på finska, svenska, danska och engelska.

Twitternamn: @altenstedt

Johanna Parikka Altenstedt signerar böcker i Helsingfors 29 oktober 2011. Platsen är det legendariska hotellet Torni, där många spionmöten hölls under årens lopp.