Suomeksi in English

E-postat efter programmet

Veikko Palko skulle vilja veta var vissa bilder har tagits:

“Kyselen isästäni. YleTV1:ssä oli ti 8.11.2011 ohjelma Muisti: Stella Polaris ja sen yhteydessä näytettiin ryhmäkuva, missä isäni oli kapuna eturivissä keskellä. Oliko kuva otettu Tuusulassa vai muualla? Teidän sivustojen kuvassa images13.jpg isäni marssii majurina komppanian keulassa ja enoni Lauri Koljonen toisessa rivissä. Missäköhän tuo kuva on otettu? Kun en tiedä kaikkia isäni siirtoja, jäin miettimään, kun hän esiintyy kuvissa 4.6.1944 Vaalijalassa Marskin syntymäpäivänä, koska hän oli silloin vakoojakoulun johtaja siis eri yksikössä, että onko kuvan ajankohta oikea vai oliko isäni juhliin kutsuttuna. Hänen kantakortistaan selviää vain, että hän 18.11.41 lähtien on ollut 2/PM Rad.P komppanian päällikkö ja ylennetty majuriksi 22.12.41 siirtyen sitten 13.8.44 PM Tied.os:lle. Talvisodan hän johti Tuusulassa NL:n merilaivaston radioliikenteen seurantaa.”

Marita Willmans far var attachen som levererade de sålda mikrofilmerna till bland annat japaner. Hon vet att hennes far Albert Willman agerade på order från organisationen och är helt säker på att det inte förekom några egna affärer kring detta. Enligt Marita sörjde fadern resten av livet det faktum att han hade stämplats av den där handlingen som någon som skulle sälja hemligheter för egen vinnings skull före fosterlandet. Marita stöder sitt minne på den rika dokumenteringen som finns kvar bland annat alla gästböcker från fadern:

“Gästboken är verkligen spännande! Reino Hallamaa var hos på Norr Mälarstrand 54 redan 11/10-42 (vi flyttade in 21/9-42)och sedan finns hans namn många, många gånger och även de alla andras. En kuriositet,Eva och Louis Sparre var hos oss 12/3-43!”

Matts Imhagen vill veta varför de var i Rovaniemi:

“Innan jag evakuerades med flyg till Sverige från Helsingfors hade jag varit med om en evakuering från Rovaniemi.
Min mor hade åkt från Helsingfors till Rovaniemi sensommaren/hösten 1944.
Jag lämnades till ett äldre bekant lärarpar, vilka jag kände mycket väl.
Min syster, 20 år och lotta, kom senare och hämtade mig från Nukari. Vi tog ett tåg till Rovaniemi (ombord fanns bl.a. tyska officerare).
I Rovaniemi bodde på Pohjan Hovi Hotelli.
På dagarna lämnades jag till en barnfamilj i en villa. Allt tycktes vara mycket välordnat för oss (något som jag förstått efteråt).
Vi ska ha evakuerats från Rovaniemi med sista tåget till en hamnstad i västra Finland, och därifrån fortsatt färd till Helsingfors.

På senare år har jag funderat mycket på varför vi skulle till Rovaniemi. Vi hade ju ingen anknytning dit, eller bekanta vad jag förstått.
Min mor gav aldrig en riktig förklaring när jag nån gång frågade. Hon avled 1974.

Jag hann dock fråga min syster innan hon avled om vår resa till Rovaniemi.
Anledningen var att vår mor hade fått i uppdrag att mikrofilma vissa handlingar. Nu fann jag förklaring till varför allt var så väl ordnat för oss där uppe med bostad, barnskötsel, cykel m.m.

Tidsmässigt och händelser kan ha koppling till vad som skett mellan Finland och Sverige.”

Lars Egestam skrev efter radioprogrammet på Tendens så här:

“Jag har precis lyssnat av ett radioprogram om “spionen” Pertti Hänninen, där du medverkade. Stella Polaris har alltid intresserat mig, jag är född 1944 i Härnösand. Min far var inblandad i mottagandet och inkvarteringen av stellisterna och mina föräldrar bjöd åtminstone vid något tillfälle hem några av dem. En av dem stannade i Härnösand och jag har ett svagt minne av honom, eftersom han fick arbete på Polyfoto, som hade en atelje i det hus vi bodde. Han hette Leo Thornberg. Vad jag minns, det är inte mycket förstås, arbetade han som retuschör och kolorist på Polyfoto. Han var en skicklig tecknare och jag har en teckning av mig som han gjorde 1946. Inom glas och ram på väggen.

Vad han hade för funktion vid signalspaningen vet jag naturligtvis inte. Ingen framträdande skulle jag gissa, eftersom han blev kvar i Härnösand. Vad jag vet flyttade han till USA runt 1950 och skall ha etablerat sig som barägare i New York (eller något helt annat?). Kanske var han rent av stellisternas barmästare. Enligt din bok fanns det en sådan.

Händelsen har som sagt alltid intresserat mig, jag har läst det jag kommit över. Någon gång har jag tänkt läsa handlingarna på Landsarkivet, men min besök i Härnösand har alltid varit för korta. Ser fram emot filmen om den kommer upp i svensk TV. Du verkar ha gjort grundliga efterforskningar, kan du på rak arm skriva någon rad om Leo Thornberg?”